Спътниците "Сентинел" на Европейската космическа агенция картографираха движението на земната повърхност по време на земетресението в Италия, съобщи Би Би Си.

Данните показват разместване с 23 см, докато 20-километровият разлом е раздрал Апенините през нощта в сряда миналата седмица. Учените ще използват информацията, за да разберат по-добре какво е причинило земетресението с магнитуд 6,2, което взе над 300 жертви.

Улични камери показват момента на земетресението в Италия (ВИДЕО)

Най-засегнатият град е Аматриче, но пострадали са също Арката, Акумоли, Пескара дел Тронто.

Картата е направена от наблюденията на спътниците преди и след земетресението. Разместването на земния слой е в 25-километров елипсовиден район между градовете Норча и Аматриче. Разломът е дълъг около 20 км, като средното пропадане в дълбочина по разлома е около половин метър. По-голямата част от приплъзването е била в дълбочина, съвсем малко от разместването е достигнало до повърхността.

Разместването е концентрирано в два участъка. Това означава, че вероятно пропукване е имало по два отделни сегмента на разлома.

Нови вторични трусове стреснаха централна Италия, жертвите вече са 290

Спътниците "Сентинел" 1а и "Сентинел" 1b обикалят Земята, като заснемат цялата суша поне веднъж на шест дена. Бързото им връщане над определено място означава, че те са могли да направят измервания над централна Италия още в петък след земетресението, а след това и в събота.

Източник: БТА