Над 60 колектива и изпълнители участваха в конкурса „Усукано по килифарски“
Над 60 колектива и изпълнители участваха в конкурса „Усукано по килифарски“ / netinfo

Над 60 колектива и индивидуални изпълнители от 17 области на България се включиха в Националния конкурс за хумористичен фолклор „Усукано по килифарски“. Те се състезаваха за наградата на кмета на Килифарево Димитър Събев и за лауреатското звание в отделните категории.

Жури с председател етнографа Галя Чохаджиева оцени изпълненията. Наградата на кмета за цялостно представяне бе присъдена на Народно читалище „Пробуда 1926“, Община Ловеч. В раздела автентичен фоклор бяха раздадени награди за словесни и песенни изпълнения, както и за индивидуални изпълнители. За победители бяха обявени съответно Красимира Великова от Нова Попина, Мъжка певческа група при НЧ „Нива 1901“- с. Невша, Иван Боянов и Новак Георгиев от Драгановци.

В раздела обработен фолклор, за най- добра от песенните изпълнители бе обявена група „Планински букет“ от НЧ „П. Хилендарски 1909“- с. Гъбене. Наградени бяха и индивидуалните изпълнители Николинка Жекова и Тодорка Петкова от Белица.

В раздела за авторски творби на фолклорна основа победители станаха Роман Петров от клуб „Традиции“- Килифарево и Фолклорна група „Неранза“ при НЧ „Напредък 2001“- гр. Нова Загора.

Лауреатите получиха диплом, плакет, парична награда, осигурена от организатора на конкурса- Народно читалище „Напредък“ в Килифарево.

Със званието почетен член на читалището бе удостоен най- възрастният участник- 90- годишният Георги Бахчеванов, който 60 години активно присъства в читалищния живот като артист, певец и турист. Той получи и награда от кмета на града.