В Ореш честваха 135 години от издаването на първата българска печатна книга
В Ореш честваха 135 години от издаването на първата българска печатна книга / netinfo

В препълнения салон на НЧ „Филип Станиславов – 1903“ в свищовското село Ореш бе тържествено отпразнувана 365-та годишнина от издаването на първата българска печатна книга, написана от епископ Филип Станиславов.

Празнично слово произнесе кметът на Ореш инж. Любомир Иронов, който сподели идеята за основаването на Инициативен комитет за събиране на средства и издигане на паметник на Филип Станиславов в селото. Той обяви, че първото дарение вече е направено от Квартет „АБАГАР“ с ръководител Сашка Ченкова.

Чудните гласове на четирите момичета, известни в цял свят, изпълниха салона на читалището и в продължение на близо час радваха присъстващите гости с български народни песни. Събитието беше уважено от много гости, сред които Георги Наков – почетен консул на РБ от област Банат, Румъния и три мандата кмет на Стар Бешанов.. Той сподели с гордост, че корените му са от Ореш и банатските българи съхраняват с много любов автентичноста пренесли със себе си още през 1738 година, когато се преселват в Румъния.

Той поднесе подаръци от Румъния за своите приятели, като уважи с почетни плакети кметовете на Община Свищов - Генчо Генчев и на Ореш - инж. Любомир Иронов. Секретарят на Общината Любомира Петрова прочете поздравителен адрес от името на кмета Генчев, а председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов в приветственото си слово каза, че с радост ще се включи в събирането на средства за паметник на Филип Станиславов, като прикани и общинските съветници да вземат участие в издигането на мемориал на този изключителен българин.

 

Проф. дфн Валери Стефанов от СУ „Св. Климент Охридски“ разказа пред всички за значението на книгата „АБАГАР“ и нейното символично значение. Тя освен носител на знание и вяра, е била и защитник на своя носител. Нейното предназначение е било да се носи като муска, за да предпазва притежателя си от зли сили, чрез силата на вярата.