„Пъстренец Jr.” - на лятно майсторско училище
„Пъстренец Jr.” - на лятно майсторско училище / Асен Асенов

Солисти на певческа група „Пъстренец Jr.“ към Младежкия дом в Монтана взеха участие в лятното училище по народно пеене “Родопи 2016”. Те преминаха през интензивно обучение под ръководството на проф. д-р Светла Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив.

В осмото издание на майсторския клас се включиха и гласовити деца от Берковица, Париж, Пловдив, Харманли и Хасково. Най-малката участничка бе 6-годишната Божидара Рангелова от Берковица. Тя посети образователния лагер, придружена от своята учителка Лариса Симова. За пръв път в лятното училище участва българско дете от чужбина. Това е 9-годишната Лина Топалова. Тя живее във френската столица, но през ваканциите гостува на баба си и дядо си в Пловдив. С вокалното си майсторство се откроиха Жулиена Паскалева и Ивана Погосян - десетокласничките от Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков " – Пловдив.

По време на майсторския клас по народно пеене младите фолклорни таланти обогатиха репертоара си с нови песни от различни етнографски области и усъвършенстваха вокалната си техника. Тазгодишното издание на майсторския клас беше изключително ползотворно, защото децата бяха много амбициозни и мотивирани. Те без съмнение оценяваха, че е привилегия да се работи с преподавател от ранга на проф. Станилова. За фокусирането им върху учебния процес, който започваше сутрин в 9 ч. с индивидуални занимания и завършваше вечер в 18 ч. след обща репетиция за камерни и хорови песни, допринесе и факта, че бяхме далеч от населено място. Майсторският клас се проведе в почивна база „Иглика“ до с. Марково в близост до Пловдив. Изборът бе продиктуван от факта, че тази локация бе по-близо до по-голяма част от участниците.“ – каза ръководителят на „Пъстренец Jr.” Асен Асенов, чиято заслуга е организирането на лятното училище по народно пеене.

 

Лятното училище по народно пеене “Родопи 2016” завърши с едночасов концерт, на който бяха представени част от подготвените над 30 солови, камерни и хорови песни.