Потушиха голям пожар в Кресненското дефиле
Потушиха голям пожар в Кресненското дефиле / Снимка: БГНЕС, архив

10 часа бяха необходими на огнеборците в Пиринско, за да потушат голям пожар в Кресненското дефиле.

Тази сутрин огънят е локализиран и почти загасен. Има още няколко тлеещи огнища, които ще бъдат наблюдавани, за да не се разгорят наново.

Пламъците бушуваха на метри от релсите, по билото в посока на село Стара Кресна. Огънят тръгна в неделя към 21,30 часа в стръмна, скалиста и труднодостъпна горска местност, което затрудни гасенето.

"Близо 50 наши служители от Сандански и Благоевград и горски от Кресна и Симитли участваха в гасенето. Влаковете не са спирани да преминават през района, тъй като огънят бе далеч. Има само 1-2 огнища в периметъра на пожара, които се потушават в момента. Няма опасност за къщите в селото", заяви Георги Пармаков, директор на РД ПБЗН в Пиринския край.

Огнеборци изключват версията хвърлен фас от пътник във влак или искра от самата композиция да са причинили огнения инцидент. Според тях човешка небрежност при боравене с открит огън или умишлено действие е довело до възникването на огнената стихия.

Засегнати са 20 декара насиглолистни насаждения с черен бор, както и драка. Пожарът е низов. Нанесени са незначителни материални щети, няма пострадали хора.