105 зрелостници ще се явят на поправителната матура по български
105 зрелостници ще се явят на поправителната матура по български / Dariknews.bg, архив

 

105 зрелостници от Сливенска област са заявили участие в поправителната матура по български език и литература. Това съобщи за Дарик Стела Бояджиева, председател на комисията за поправка на ДЗИ в Регионално управление на образованието в Сливен.

Зрелостници, подали заявления за втория държавен зрелостен изпит - по предмет по избор, насрочен за 30 са август са 146. Най-много са младежите, които ще повтарят теста по география и икономика - 63. На поправка по философски цикъл ще се явят 47, по биология и здравно образование - 26, Шест не са се справили с теста по английски език първия път, 2 по история. Само един е кандидатът за поправка по физика и математика.

В пет училища в областта ще се проведат държавните зрелостни изпити. В Сливен изпитите ще се проведат в професионалната гимназия по текстил и облекло, в Нова Загора в професионалната гимназия по техника и технологии, в Котел в Средно училище „Георги Раковски", в Твърдица в Средно училище „Неофит Рилски", в Средно училище „Георги Каравелов".

Изпитът ще продължи 4 астрономически часа, но за първи път провеждането ще бъде на отделни модули с различна продължителност за отделните учебни предмети, обясни Бояджиева.