Граничари от цялата страна се събраха на събор в Кюстендил: България над всичко
Граничари от цялата страна се събраха на събор в Кюстендил: България над всичко / Дарик-Кюстендил

Над 300 запасни граничари от страната бяха гости на Третата Национална среща- събор на граничарите на България, домакин на която беше Кюстендил. Проявата е по повод 70 години от създаването на Гранични войски и 65 години на 11- ти Граничен отряд- Кюстендил и 19 години - Регионална дирекция „Гранична полиция". Участниците се събраха на полигона на Регионалната дирекция „Гранична полиция". Сред официалните гости бяха областният управител Виктор Янев, кметът Петър Паунов и заместниците му Росица Плачкова и Светослав Василев, председателят на ОС Михаела Кумова, председателят на СОСЗР-София ген. Стоян Топалов, ген. Стефан Ангелов - бивш командващ „Гранични войски", ген. Георги Кендеров, полк. Георги Тетерков - бивш командващ „Гранични войски" и др.


Областният управител Виктор Янев откри Националната среща-събор и поздрави участниците.
„Защитата на отечеството, отбраната и охраната на родните граници са синовна и съкровена отговорност, затова използвам случая да благодаря на националното и регионалното ръководство на СОСЗ, които организираха тази среща и ни дадоха повод да се поклоним пред онези, които под знамето на 11- ти Граничен отряд са дали своя живот. Светла им памет! Икам да благодаря и на тези, които и до ден днешен с достойнство и чест охраняват и пазят границите ни. Храбростта, саможертвоготовността и войнската чест са онези морални ценности, с които трябва да възпитаваме и младите поколения българи", заяви областният управител Виктор Янев.
Молебен за здраве и благополучие отслужи отец Данаил от храм „Св. Богородица" в Кюстендил.


Полк. /р/ Венко Иванов, последният командир на 11- ти Граничен отряд- Кюстендил припомни в доклада си дати и събития от историята на войските. „Българио, днес част от твоите живи защитници, заставаме смирено и почтено, с вдигнато глави, отдали за теб много от своята младост и житейска сила".
Присъстващите поздрави и комисар Светослав Петров, зам.-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция"-Кюстендил.


Служители на РД „Гранична полиция"- Кюстендил направиха демонстрация с техника и въоръжение, а през целия ден граничният сектор в с. Лозно бе с отворени врати за посетители.

На „Арката" на площад „Велбъжд" за участниците в срещата бе организиран концерт с участието на народните певци Павлина Телова и Георги Илиевски, изпълнения на съчетания на гимнастичките от клуб „Велбъжд" и демонстрация на състезатели от карате клуб „Шурикен". Методи Слишков рецитира „Балада за граничаря и кучето му", а ученици от Пето ОУ „Христо Ботев" рецитираха стихотворения.