Снимат игрален филм за обгазяванията в Старозагорско
Снимат игрален филм за обгазяванията в Старозагорско / Деляна Бобева

 

След повече от 5 годишно отлежаване, започнаха снимките на  игралния филм за обгазяванията в Старозагорско, разбунили местната общественост в първото десетилетие на този век.

Лентата, която се снима по текст на казанлъшкия журналист, пубицист и химик Петър Марчев е с името " Апокалипсис .. до поискване" .

Снимките са на територията  на арйона, като тези дни  снимачинят екип снима в казанлък, павелбанско и околностите на  полигона.

 

Сюжетът е разработен по журналистическо разследване на казанлъшкия журналист Петър Марчев, публикувано в бр.26/2006 г. в списание "ТЕМА", за което Марчев получи наградата на Ирландското посолство през 2010 година.
Филмът е посветен на актуалния от преди десетина години проблем за жителите на региона- обгазяванията в Старозагорско, виновниците за тях, като проследява сагата между институциите, реакциите на гражданското общество, тъмните договорки между заинтересованите страни, криенето на неудобните истини, резултатите от изследванията в немска лаборатория и финалът на сагата.

В заснемането на лентата участват популярни имена от големия екран и български телевизионни поредици. В епизодите на филма се снимат и популярни имена от Казанлък, с професионален опит или с дебюти на големия екран.
Сценаристи на лентата са проф. Светослав Овчаров и казанлъчанинът Петър Марчев, който е негов възпитаник от класа по режисура в Театралната академия в София.
Оперетор на филма е Георги Маринов. Главната роля е поверена на Жоро Ганчев.
Запомнящи персонажи в лентата създават Хрисофор Недков, Олена Шидерова, Милен Вангелов и други . Епизодични роли имат и имена от местната журналистическа гилдия.


Новият български пълнометраежн филм трябва да се появи на екран през следващата година.