България е в челото на Европа по брой млади хора, които нито учат, нито работят
България е в челото на Европа по брой млади хора, които нито учат, нито работят / Thinkstock/Getty Images

България остава на едно от челните места в Европа по брой на млади хора, които нито учат, нито работят. Всеки пети младеж на възраст 20-24 попада в тази група, съобщава bTV.

Процентът е по-висок единствено в Гърция и Италия. На другия полюс с минимална младежка безработица са Германия, Швеция и Дания.

На този фон доходите в България остават в пъти по-ниски отколкото в Западна Европа, но растат с по-бърз темп. Така в последните години средната работна заплата нараства с близо 8%. Ако тенденцията се запази, до края на годината средната заплата ще мине 1000 лева, прогнозират работодатели.

Прогноза: Средната заплата ще се повиши над 1000 лева тази година

Но разминаването между търсене и предлагане на пазара на труда се задълбочава. Фирми се оплакват, че въпреки доброто заплащане, което предлагат, кандидати за работа няма.

Домакинствата у нас - все по-богати

Трудови посредници предупреждават, че ако не се вземат спешни мерки образованието да отговори на нуждите на бизнеса, след десет години ситуацията ще е критична - заради застаряващото население работещите ще намалеят с повече от 1/3.
Най-сериозен глад за кадри има в производството. Агенции за подбор на персонал отчитат сериозен недостиг на оператори на машини, шивачки и други. Все по-трудно се намират и специалисти за т.нар. изнесени услуги - финансисти и други специалисти с чужди езици.

Плевнелиев: Да дадем умения на младите - да пипнат нещо с двете си ръце

Фирмите, които работят за износ, също се разрастват и имат нужда от допълнителни служители, но не намират работниците, от които имат нужда.