Хотелиер сложил незаконно чадъри и шезлонги на варненски плаж
Хотелиер сложил незаконно чадъри и шезлонги на варненски плаж / netinfo

Между 10 и 50 хил. лв. ще трябва да заплати хотелиер на варненския плаж Фичоза, който е разположил чадъри и шезлонги на плажа, без да има право на това. Това съобщиха днес министърът на туризма Николина Ангелкова и областният управител на Варна Стоян Пасев. Те присъстваха на изненадваща проверка на експертите на двете институции на плажната ивица по подаден сигнал.

„Областната администрация е осигурила водно спасяване на този плаж, общината почистване, а един частен субект се възползва от всичко това, без да заплаща никакви такси на държавата“, констатира министър Ангелкова. Установено беше, че цял сектор на плажа е завзет от хотелиера, като специални табели предупреждават, че никой, освен гостите на хотела, нямат право да я ползват.

„По документи това е неохраняем плаж и цялата зона трябва да бъде абсолютно свободна за туристите“, подчерта Николина Ангелкова. Тя допълни, че докато концесионерите и наемателите на плажовете са длъжни да осигуряват редица услуги и подлежат на постоянен контрол, подобни предприемачи извличат само дивиденти. „Ще продължим с проверките както на този плаж, така и на цялото Черноморие“, категоричен бе министърът.

По време на проверката бе установено наличието и на две заведения на плажната ивица. Министър Ангелкова нареди да се направят геодезически заснемания и да се провери дали отговарят те на кадастралната схема. „На неохраняем плаж никой няма право на каквато и да е търговска дейност на плажната ивица“, обясни Николина Ангелкова. По думите й в началото на сезона са проверени повече от 100 плажа, а през последната седмица над 65 ивици са били повторно инспектирани от екипите на министерството.

Експертите на Министерството на туризма и на областна администрация Варна съставиха протокол на нарушителя „И ЕС АЙ БЪЛГАРИЯ“ ООД и предстои издаването на акт за установяване на административно нарушение.