Найден Зеленогорски: Идеята за обща кандидатура на РБ и ГЕРБ не е актуална
Найден Зеленогорски: Идеята за обща кандидатура на РБ и ГЕРБ не е актуална / dariknews.archive

Между партньорите в РБ има по-висока степен на доверие, оптимист съм. Скоро се надяваме на положителен резултат за кандидата за президент на РБ. Притеснени сме от това, което става в международна среда, и в този смисъл сме доволни, че и четиримата кандидати на РБ имат ясна евроатлантическа ориентация.

Това заяви в петък пред медии след консултациите на лидерите на партиите, съпредседателят на Парламентарната група и шеф на щаба на РБ Найден Зеленогорски.

По думите му, лансираната от лидера на БЗНС идея за издигане на обща кандидатура за президент на Реформаторския блок и ГЕРБ не е актуална. Твърде е късно за такъв разговор и няма покана от ГЕРБ за такъв вариант. Ние си вървим по нашия път, те вече имат график, слоган и дати за представяне на кандидата им, припомни още Зеленогорски. Той подчерта, че има по-високо ниво на доверие в РБ и сред председателите и партньорите в Блока и се работи за единна кандидатура, която да се поддържа от всички партии в РБ, за да се мобилизират всички структури.

По думите му, между председателите на партии в РБ е имало откровен разговор по време на заседанието. Успоредно с кандидат-президентската двойка водим разговора и за бъдещето на РБ, което очевидно минава през конгрес на Блока след президентските избори, на който да бъдат решени въпросите за развитието му - органите, управлението, вземането на решенията, обясни още той.

На въпрос за СДС, които не приемат кандидатурата на проф. Минеков, издигната от интелектуалци, Зеленогорски каза, че на срещата председателят на СДС е казал, че ако всички партии в РБ застанат зад Минеков, то и СДС ще го подкрепи като кандидат и ще участва на изборите. Не става дума за харесване и нехаресване, а за политически решения и достигане на единно мнение, без да има партия в изолация, обясни Зеленогорски, като по думите му, дори една партия да не работи достатъчно активно за кандидата, изборът му се поставя под съмнение, а с консултациите се цели да се избегне именно това./grajdani.bg/