Будапеща и Прага призоваха за създаване на обща европейска армия
Будапеща и Прага призоваха за създаване на обща европейска армия / Thinkstock/Getty Images

Премиерите на Унгария и Чехия призоваха за създаването на обща европейска армия на среща на премиерите от Вишеградската четворка с германската канцлерка Ангела Меркел във Варшава, предаде Франс прес.

"Трябва да дадем предимство на сигурността и да започнем създаването на обща европейска армия", заяви унгарският премиер Виктор Орбан. По този въпрос Меркел се задоволи само с общи формулировки като "сигурността е основен проблем" и "трябва да правим повече, заедно, за сигурността и отбраната", но видимо изглеждаше съгласна с мнението на Орбан, отбелязва Франс прес.

Призовавайки за по-добра защита на границите на Шенгенското пространство чешкият премиер Бохуслав Соботка заяви, че не става въпрос само за засилване на сътрудничеството срещу тероризма, а и за "започване на дискусия за възможното създаване на обща европейска армия".

Полша, която е домакин на срещата, възприе същата позиция. След като Великобритания гласува за напускане на ЕС през юни тази година, председателят на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински поиска институционални реформи на Съюза, целящи да създадат конфедерация от страни, с президент, натоварен с командването на могъща обща военна сила.

Днес консервативната полска премиерка Беата Шидло повтори, че Европа има нужда от реформи, за да стане ЕС по-стабилен и по-ориентиран към развитието. В същото време тя призова преди всичко да се въведат реформи, които да позволят на европейците да усетят, че ЕС работи за тях.

Източник: БТА