Община Павликени почете 10 години от смъртта на Кирил Ракаров
Община Павликени почете 10 години от смъртта на Кирил Ракаров / снимка: Пресцентър- Община Павликени

Десетата годишнина от смъртта на футболиста Кирил Ракаров беше почетена с официална церемония в град Павликени. Пред паметната плоча на бившия футболист на ЦСКА и национал в градския парк „Кирил Ракаров“ се събраха общественици, признателни граждани, футболни ветерани и футболистите от ОФК „Павликени“.

Кирил Ракаров е роден в Павликени през 24 май 1932г. Бивш футболист на ЦСКА, бронзовият медалист с националния отбор от Олимпийските игри в Мелбърн през 1956 г. От 1949 г. до 1950 г. играе в „Червено знаме” /Павликени/. Ракаров е един от основните играчи на силния тим на “червените” в средата на ХХ век. Той е безупречен десен бранител на “армейците” и на националния отбор. Наричан е „Човекът с топовния шут“. Изиграва 190 мача за ЦСКА, 10 пъти печели шампионската титла и три пъти националната купа. Четвъртфиналист е за КЕШ през 1957 г. Има 58 мача за националния отбор и играе на световното първенство в Чили през 1962 г.

Ракаров е един от малкото футболисти, които не завършват ВИФ. Будният Кирил се дипломира като военен инженер във военната академия "Г. С. Раковски". Автор е на една от най-хубавите книги, писана за футболния отбор на ЦСКА – “С червената фланелка”.

„Нека личността на Кирил Ракаров да е светъл еталон за всички млади футболисти в младежките отбори на ОФК „Павликени“. Те са избрали да тръгнат по неговия път – да бъдат футболисти, да играят спортсменски и да прославят името на Павликени“, каза в официалното си слово кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов. Той подчерта усилията на местната власт да изгради нови спортни обекти и да подпомогне чрез тях масовия спорт в общината. „Спортът и в частност футболът са много близо до сърцето на българина. Заради постиженията и всеотдайната игра на хора като Кирил Ракаров поколения българи сме на стадионите или пред телевизионния екран и се радваме на всяка победа. Затова неговото име ще остане завинаги в славната история на Павликени и на българския футбол“, каза още градоначалникът.

Към присъстващите се обърна и футболният ветеран Илия Друмев, съученик и приятел на Кирил Ракаров. „Той притежаваше всички качества бързина, техника, а неговия силен удар помнят много вратари. Той беше не само голям футболист, а и голям човек. Затова гражданите първо го удостоиха със званието „Почетен гражданин на Павликени“, а после назоваха и градския парк на негово име“.

 

Венци на признателност към живота и делото на Кирил Ракаров поднесоха председателя на Общински съвет – Павликени Ваня Антонова и кмета на Община Павликени инж.Емануил Манолов, футболистите ветерани от град Павликени, членовете на Общински футболен клуб „Павликени”, председателя на ПК по младежта, спорта и туризма Христо Кавалски, групата на общинските съветници от ГЕРБ, признателното гражданство и др.