Историкът проф. Марин Калонкин подари книги на библиотеката в Левски
Историкът проф. Марин Калонкин подари книги на библиотеката в Левски / obshtina.levski

На 23 август полк. о.з., проф.д.и.н.Марин Калонкин, утвърден авторитет особено в областта на военната история подари на библиотека „В. Геновска" при НЧ „Г. Парцалев 1901" гр. Левски своята книга „Втората световна война. Истини и неистини", книгата „Паметта на времето", събрала творбите от национален ученически конкурс в 2 части с автори - Марин Калонкин, Иван Карадачки, Ирина Аврамова.

Собственост на библиотеката вече са и книгите:„ Повест за победителя", посветена на генерал Владимир Стойчев, автор - Стефан Стефанов; „Храбростта и мъката на България", поетична антология в 2 части, автор - Драгомир Шопов; „Храбростта и мъката на България", военна проза в 2 части, автор - Георги Георгиев; „Храбростта и мъката на България", фронтова палитра, автор - Цоко Гергов.

„Проф. Марин Калонкин е автор с богата творческа биография. Тя има респектиращи количествени измерения и в качествено отношение те се отличават с богата фактологическа аргументация, научна добросъвестност, търсещ новаторски дух, убедителни изводи и обобщения с ярко изразени и отстоявани със силата на логиката и гражданската доблест лични позиции.

Трудовете на Марин Калонкин отдавна са получили не просто одобрителни, но и възхитителни оценки на авторитетни представители на българската историческа наука. Специално бих искал да отбележа една дълбоко присъща на творческия стил на проф. Марин Калонкин особеност. И тя се състои в умението му да прониква дълбочинно в същността на изследваните явления и процеси, което му позволява да разкрие тяхната вътрешна логика, за да стигне до корените на конфликта между истината и лъжата. Другото измерение на тази особеност се изразява в това, че той съвестно използва творческата си енергия. Той не е просто историк, той е искрен български патриот. Когато богатата ерудиция на изследователския талант се съчетава с благородната чувствителност на съвестта в подхода към описаните събития и процеси, творческият акт придобива нов смисъл", пише проф. дфн. Орлин Загоров по повод книгата на проф.Калонкин „Втората световна война - истини и неистини".

Проф.Калонкин е и зам.-председател на Съюза на ветераните от войните в България. Той е родом от с. Трънчовица и възпитаник на гимназията в гр. Левски.

Историкът проф Марин Калонкин подари книги на библиотеката в Левски
netinfo


Авторът и на книгата „Величието на Васил Левски" проф.Калонкин, познавайки задълбочено архива на Левски е убеден, че има още много какво да се направи за разкриване величието на българския Апостол.