Инспекцията по труда проверява активно земеделските стопани и обекти по морето
Инспекцията по труда проверява активно земеделските стопани и обекти по морето / Дарик Добрич

От началото на месец юни при 96 проверки на обекти по черноморското крайбрежие са констатирани 20 наети лица без трудови договори, информират от Дирекция „Инспекция по труда" - Добрич.

Вследствие на засилените проверки на земеделските производители през юли са заверени 1 354 образци на еднодневни трудови договори на 49 регистрирани земеделски стопани от област Добрич, а общо за 2016 г. те са 7 106, като най-често се наемат хора за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци и на лавандула. Проверките продължават.

За това лято до момента в Инспекцията по труда в Добрич са постъпили 457 искания за работа на непълнолетни, като само в 5 от случаите е постановен отказ.

През месец юли са разкрити 397 нарушения на трудовото законодателство, от които 169 по осигуряването на здравословни и безопасни условия и 228 по трудовите правоотношения. На работодатели са съставени 39 акта - 14 за липса на трудови договори, 8 по заплащането на труда, 5 за лица наети без предварително разрешение от инспекцията по труда и др. Издадени са и 27 наказателни постановления. През юли са подадени 21 жалби и сигнали за нарушения на Кодекса на труда, най-вече неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения.