Eдин ценен метал трябва да притежава редица качества. Той трябва да се намира естествено в природата, да бъде лъскав, ковък, да има висока точка на топене и най-важното за бижутерската индустрия - да не е радиокативен.

Златото, среброто и платината са най-популярните метали, но далеч не са най-скъпите.

Вижте 5-те най-скъпи метала

Родий

Около 81% от световното производство на родий се използва като катализатор в каталитичните конвертори на автомобилите. Бялото злато често се покрива с тънък родиев слой, за да се подобри външният му вид. Цена: 650 долара за тройунция.

Британец откри рекордно голям къс самородно злато (СНИМКИ)

Платина

Използва се не само за производството на бижута, но също така и за медицински и индустриални цели. В зависимост от котировките тройунция платина струва между 1,100 и 1,300 долара.

Откриха потънал преди векове испански галеон със злато и бижута

Злато

Смята се за един от най-популярните благородни метали. Златото притежава свойства, които са го направили изключително ценно през вековете. Чистото злато (24 карата) е ярко жълто, блестящо, меко и ковко. Тройунцията се продава за 1,300 долара.

Козметиката със злато - опасна

Осмий-187

Осмий е металът с най-висока плътност на земята и се съдържа в съвсем малки количества в земната кора. Използва се за изработката на измервателни прибори, в авиационните и космическите технологии, ракетостроенето и като маркер при биологични и медицински изследвания. Цената на тройунция осмий-187 е 6 милиона и 200 хиляди щатски долара.

Калифорний-252

Годишно се добиват едва 30-40 микрограма от елемента, което обяснява високата му цена. От откриването му през 1951 година в Калифорния досега са добити едва 8 грама от метала. Цената на тройунция от метала възлиза на 775 милиона долара.