Вторични трусове разлюляха Централна Италия, още търсят оцелели в руините
Вторични трусове разлюляха Централна Италия, още търсят оцелели в руините / БГНЕС

Нови трусове разклатиха тази нощ Централна Италия, където редица селища бяха разрушени в сряда от земетресение, взело най-малко 250 жертви. Междувременно спасителите продължиха да търсят оцелели под развалините, предаде Франс прес.

Според националния сеизмичен център през нощта са регистрирани повече от 40 труса, най-силният от които е бил с магнитуд 4,8, а по-голямата част от останалите над 3.
В зоната на земетресенията е имало от сряда досега над 500 вторични труса.

Улични камери показват момента на земетресението в Италия (ВИДЕО)

Вторични трусове разлюляха Централна Италия още търсят оцелели в руините
netinfo
Спасителните операции продължиха през нощта под светлината на прожектори. По последни данни на гражданска защита освен 250-те жертви има и 365 ранени, настанени в болници. Властите обаче се затрудняват да установят броя на изчезналите, тъй като населението на туристическия регион набъбва през лятото тройно и четворно и не се знае колко души е имало там в момента на бедствието.

Спасиха дете, останало живо под развалините след земетресението в Италия (ВИДЕО)

Край най-силно пострадалите зони спасителите разположиха палаткови градчета с отопление за останалите без подслон. Много от палатките обаче останаха празни, защото някои местни хора бяха приютени от близки и приятели, други прекараха нощта в колите си.

Вторични трусове разлюляха Централна Италия още търсят оцелели в руините
netinfo

Италия: Извънредно положение в пострадалите от земния трус райони

Правителството въведе снощи бедствено положение в засегнатите от стихията райони и отпусна 50 милиона евро за спешна помощ.

В Ню Йорк губернаторът Андрю Куомо нареди 124-метровия шпил на сградата на Световния търговски център да бъде осветен в зелено, бяло и червено - цветовете на италианския национален флаг, в почит на жертвите на земетресението, предаде Асошиейтед прес.

Източник: БТА