Огнено шоу и Българе за Празника на Хасково
Огнено шоу и Българе за Празника на Хасково / DarikNews.bg, Архив

Хасково ще посрещне празника си 8 септември с богата и разнообразна програма, която стартира на 5 септември и продължава до 11 септември, информират от общината. Акцент е спектакълът „ Осмото чудо“ на  НФА „Българе“, който с музика, танци и кино разказва историята на България. Празничното настроение е гарантирано и от Любо и Мария Илиева. Включени са още Огнено шоу F4 и фойерверки под съпровода на музика.

Благодарствен молебен в църквата „Успение на Св.Богородица“ на 8 септември сутринта се очаква да отслужат висши духовници.

В празничния 8 септември не са забравени и най-малките, за които са спортният празник „Игрите на града“, шахматен турнир, куклен театър, магическо представление и огромна торта.

Програмата за Деня на Хасково започва още на 5 септември с концерт „Цигулкови шедьоври“ с участието на Йосиф Радионов, Йоанна Кеменарска-Рундберг, Зорница Радионова и Ирина Георгиева. На 6 септември ще бъде тържествено открита новата зала „Археология“ на РИМ с участието на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. По-късно е предвидена среща-разговор с него, след което професор Димитров ще участва в тържествения ритуал по повод Съединението на България , който ще се проведе на площад Свобода. Отново на 6 септември граждани и гости на Хасково могат да видят изключителния спектакъл на прабългарска школа „Багатур“. Вечерта на площад „Свобода“ е концертът на Нина Николина, Калин Вельов и Pendara Ethno Project.

На 7 септември програмата започва с традиционно състезание по приложно колоездене, след което от 10,30ч. на площад Свобода за първи път ще се проведе детско шоу „Хасково има талант“. Състезанието „Воля за спорт“ е от 16 часа отново на централния площад. „Канетикс“ - въздушна акробатика със Сирма Добрева е друг акцент в програмата. Веднага след  шоуто е концертът на Павел и Венци Венц, “Ъпсурт” с балет „Нова“, Мария Драгнева и DJ Cass. На 7 септември ще бъде открита и Чаршия на занаятите „ Българско е“, като повече от 35 занаятчии от цялата страна са заявили участие.

На 9 септември е традиционният лекоатлетически крос „ Ванко Дяков“ по трасето Димитровград-Хасково. За децата е образователната забавна инициатива „Зъбки бели, като гъбки“. БДЗП организират празник на птиците на откритата сцена в центъра на града, а в ОНЧ  „Заря“ ще гостува Държавна опера-Бургас  със спектакъла „Лебедово езеро“.

На 10 септември започва бридж турнир за купата на град Хасково. Тогава е и националното състезание „Пътен полицай на годината“ на паркинга на комплекс „21 век“, а така също и фолклорният фестивал „ Надпей ме! Надиграй ме!“.

 

На 11 септември е автомобилното състезание за купа Хасково Volki car.