Отново подлагат на обсъждане плана за финансово оздравяване на община Смолян
Отново подлагат на обсъждане плана за финансово оздравяване на община Смолян / Дарик архив

Днес планът за финансово оздравяване на община Смолян отново ще бъде подложен на обществено обсъждане. Това се случва за втори път, по изрично настояване на кмета на общината Николай Мелемов, който оттегли докладната си за финансово оздравяване на община Смолян,  на последното заседание на местния парламент в началото на месеца. Общественото обсъждане ще се проведе от 10 часа в зала 247 на общинската администрация.

„Целта ми, е да стане ясно на повече хора, че от дълги години община Смолян не е била в по-добро финансово положение, отколкото е в момента. През 2011 г., когато встъпих в първия си мандат като кмет, всички показатели бяха на червено. Сега сме на червено, само по два от шестте показателя за финансова нестабилност. Тенденциите са такива, че до половин година или до март месец догодина най-късно, ще остане само един проблемен показател - поетите задължения. А община Смолян още отпреди 2011 г. е с поети задължения над 200% от средногодишния размер на разходите за предходните 4 години”, коментира Мелемов по време на заседанието на Общински съвет- Смолян.

Според данни оповестени от общинската администрацията на Смолян,  просрочените задължения надхвърлят 16 млн.лв., а в края на юли Общински съвет- Смолян прие искането на кмета на общината Николай Мелемов, да бъде взет облигационен заем в размер на 10 млн. лв.