Музеят в НИАР Мадара вече е достъпен за хора с двигателни увреждания
Музеят в НИАР Мадара вече е достъпен за хора с двигателни увреждания / РИМ - Шумен

В Национален историко-археологически резерват Мадара" вече е на разположение помощен механизъм за посетители с двигателни увреждания.

До този момент, поради особеностите на терена - стръмен релеф, преодолян чрез стълбищни подходи с голям наклон, достъпът на хора с двигателни увреждания бе затруднен. От Регионалния исторически музей в Шумен съобщиха, че новото съоръжение - верижен стълбищен транспортьор, е снабдено със специална гумена верига и електронно управление за движение в двете посоки (нагоре и надолу). То осигурява безопасно изкачване на стълбищните пасажи и предоставя възможност на посетители, използващи инвалидни колички, да се придвижат до сградата на археологическия музей, уреден в резервата - един от най-посещаваните туристически обекти в страната. Чрез преодоляване на стълбите, трудноподвижните посетители ще могат да се възползват от вече изградената туристическа алейна мрежа.

За посетители с двигателни затруднения е закупена и инвалидна количка, която да се използва както като помощно средство за изкачване и слизане по стълбищните пасажи с помощта на верижния транспортьор, така и за придвижване в резервата.

С наличието на подобни помощни средства Регионален исторически музей - Шумен се стреми да осигури достъп на посетители с двигателни затруднения до природните и културно-исторически забележителности в Национален историко-археологически резерват „Мадара".

Финансовите средства за стълбищния транспортьор и инвалидната количка са осигурени от Агенцията за хората с увреждания след спечелен проект по програма за осигуряване на достъпна среда и адаптиране на културни, исторически и спортни обекти с международно, национално и областно значение и от бюджета на Регионален исторически музей - Шумен.