Съдът остави в ареста клошаря подпалвач. Адвокатите му: той е необходимият грешник
Съдът остави в ареста клошаря подпалвач. Адвокатите му: той е необходимият грешник / снимки: Искра Койчева/ Дарик Пловдив
Съдът остави в ареста клошаря подпалвач. Адвокатите му: той е необходимият грешник
89241
Съдът остави в ареста клошаря подпалвач. Адвокатите му: той е необходимият грешник
  • Съдът остави в ареста клошаря подпалвач. Адвокатите му: той е необходимият грешник

Окръжният съд в Пловдив остави в ареста обвиненият за палежа на тютюневите складове Любомир Данчев. Пред магистратите клошарят заяви, че не е виновен за пожара и иска да го оправдаят и пуснат от ареста.

Той е на 44 години, несемеен, роден в Пловдив

„Не съм виновен, моля да бъда оправдан. Ще ме пуснат ли, ако не съм направил нищо“, попита Данчев и обясни, че говоренето на български му е доста трудно.

Според защитниците му адвокатите Зоя Тошкова и Стефан Левашки, той не е извършил престъплението, за което е обвинен.

Съдът остави в ареста клошаря подпалвач Адвокатите му той е необходимият грешник
netinfo
„Невъзможно е от една цигара да се запали умишлено такъв голям склад. Дори да е така, следва обвинението да е по непредпазливост. Любомир Данчев е необходимият грешник за пловдивската прокуратура“, заяви Зоя Тошкова.

Според прокурор Костадин Паскалев, въз основа на събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е виновен за подпалването на сградата на ул. "Екзарх Йосиф" 13, от която тръгнаха пламъците и обхванаха и съседните три склада.

Съдът остави в ареста клошаря подпалвач Адвокатите му той е необходимият грешник
netinfo
По време на заседанието стана ясно още, че Любомир Данчев има зад гърба си 3 пожара на жилища, които е обитавал през годините, едно от които бащината му къща, а редица свидетели посочват, че „след него гори огън“. Той е с множество криминални прояви и е нееднократно осъждан.

Обвинението изтъкна още, че единствената адекватна мярка, която може да се вземе по отношение на клошаря е задържане под стража, тъй като обвиняемият няма адресна регистрация и няма как да бъде открит.

Съдът намери, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Той е обвинен в извършване на престъпление, за което се предвижда от три до дванадесет години лишаване от свобода.

Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че той е извършил деянието, в което е обвинен.

Съдът счете, че е налице реална опасност да извърши друго престъпление, която се извежда и от степенна на обществена опасност на престъплението, която в този случай несъмнено е висока. Касае се за посегателство над културни ценности, символи на градския облик. От друга страна липсата на семейна ангажираност, на постоянна трудова заетост, на постоянен адрес, невъзможността Любомир Д. да бъде намерен на известнитя му по лична карта адрес, скитническия начин на живот, мотивират реалната опасност и да се укрие и съществено да затрудни воденото против него наказателно преследване.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивски апелативен съд.

Адвокатите на Данчев заявиха, че ше обжалват решението на съда.

Още подробоности чуйте в звуковия файл.