Окръжна прокуратура оспорва текстове в наредби на няколко варненски общини
Окръжна прокуратура оспорва текстове в наредби на няколко варненски общини / admcourt-varna.com

От началото на годината Административният съд във Варна е образувал 13 дела по протест на Окръжна прокуратура срещу текстове от общински наредби, приети с решения на 9 общински съвети в областта. Става въпрос за общините Аврен, Ветрино, Суворово, Долни Чифлик, Дългопол, Провадия, Бяла, Аксаково и Девня, съобщиха от пресслужбата на съда.

Шест от делата, образувани по протест против отделен текст от Наредбите за администриране на местните такси и цени на услуги на територията на общините Аврен, Суворово, Дългопол, Провадия и две на Ветрино, са прекратени, поради оттегляне на протеста.

През септември предстоят съдебни заседания по още три дела, образувани с протест против отделен текст от Наредбите за администриране на местните такси и цени на услуги на общините Долни Чифлик, Аксаково и Бяла, с който текст е определена такса и депозит за издаване на разрешение за разкопаване на улични и тротоарни настилки и зелени площи. Според Окръжна прокуратура протестираните текстове са в противоречие със Закон за устройство на територията (ЗУТ).

Три оспорвания са постъпили срещу отделни разпоредби на Наредби за поставяне на преместваеми обекти на териториите на общините Аксаково, Аврен и Девня. Според Окръжната прокуратура оспорените от нея текстове от Наредбите, приети от Общинските съвети, противоречат на ЗУТ.

Окръжна прокуратура - Варна е оспорила и отделни текстове от Наредбата за реда за извършване на търговска дейност на територията на община Девня. Според протеста на прокуратурата Общинската наредба се явява в пряко противоречие с нормативна регламентация от по-висок ранг, какъвто е Законът за местните данъци и такси.