Откриха нов фермерски пазар в София
Откриха нов фермерски пазар в София / снимка: Александра Гинева

Нов фермерски пазар откриха в столицата кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на земеделието и храните Десислава Танева. От агроминистерството дори обявиха, че подготвят постоянен щанд за биохрани във сградата на ведомството.

В днешния пазар участие взеха производители на плодове и зеленчуци, кисело мляко, сирене и кашкавал от краве, овче, биволско и козе мляко, биопродукти, хляб с квас, пчелен мед и още други местни храни. Пазарът се намира пред сградата на земеделското министерство, на бул. „Христо Ботев".

"Министерството на земеделието винаги е подкрепяло подобни инициативи. Нещо повече - мога да кажа, че и комуникацията с браншовите организации, със земеделските производители в посока тяхното сдружаване, дава резултати. 6% от земеделската общност е сдружена в организации на производители. Това дава възможност тези организации да бъдат подкрепени по различни инструменти, включително и за създаването на такива фермерски пазари, които са постоянни и в тази посока работим. Очакваме да приключим процедура и в самото министерство, в сутеренната част, Асоциацията на биопроизводителите в България да направи свой магазин за биопродукти", каза министър Танева.