Уикилийкс ще публикува важна информация за предизборната кампания на Хилари Клинтън
Уикилийкс ще публикува важна информация за предизборната кампания на Хилари Клинтън / Guliver/Getty Images

Създателят и главен редактор на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асанж заяви, че организацията му планира да публикува важна информация, свързана с кампанията на претендентката на Демократическата партия за Белия дом Хилари Клинтън, преди изборите на 8 ноември, предаде Ройтерс.

WikiLeaks, СРС-та и демокрация

Австралиецът даде вчера интервю за телевизия "Фокс нюз", в което бе попитан дали данните биха могли да променят развоя на президентските избори. "Мисля, че са значителни. Но, знаете, зависи доколко ще разпалят дебат в публичното пространство и медиите", каза Асанж, който бе включен в ефир чрез видеосателитна връзка.

Той живее в посолството на Еквадор в Лондон от пет години, за да избегне екстрадиция в Швеция, където ще бъде съден за сексуално посегателство. Асанж отрича всички обвинения срещу себе си.

Еквадор разреши на Швеция да разпита основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж

"Не искам да издам тайната, но става дума за редица документи от различни видове институции, които са свързани с предизборната кампания, някои много неочаквани гледни точки, някои доста интересни, някои дори забавни", отговори Асанж на въпрос дали предстоящите разкрития могат да се сравняват с тези, които "Уикилийкс" публикува през юли.

Сайтът разпространи миналия месец аудиозаписи, извадени от имейли на Националния комитет на Демократическата партия чрез хакване на неговите сървъри. Тези разкрития сериозно разклатиха партията и доведоха до оставката на председателката на комитета Деби Уосърман Шулц.

Източник: БТА