Шестима архитекти ще работят в новото звено „Културно наследство”
Шестима архитекти ще работят в новото звено „Културно наследство” / netinfo

Шестима архитекти ще работят в новото звено „Културно наследство”, което се създава към община Велико Търново. То ще е едно от шестте в страната, ще е на подчинение на кмета и ще обслужва четири области – Великотърновска, Плевенска, Габровска и Русенска.

Това съобщи днес секретарят на общината Мина Илиева по време на дебатите за новата структура и численост на общинската администрация в Старата столица. Така тя отговори на Валентин Ламбев от БСП, който попита защо се налага нова структура. Социалистите още вчера заявиха, че няма да подкрепят предложението, като сред причините бяха мястото на главния архитект и на кметове, кметски наместници и зам.-кметове.

От Реформаторския блок също пожелаха кметовете и кметските наместници да влязат в числеността на общата администрация. „Не може да искате кметове и кметски наместници да бъдат включени в общата структура, тъй като противоречи на закона. Съгласни сме звено „Връзки с обществеността” да бъде включено в общата администрация, но това няма да промени нищо. Законът е определил, че отделите не могат да по-малко от 6 човека.” – допълни Мина Илиева.

Николай Илчев от АБВ също засегна мястото в структурата на главния архитект. „Липсва правно-нормативен отдел в предложената структура, затова няма да подкрепи предложението. Трябва да има юридическа помощ по дирекциите и аз одобрявам това, но трябва да има и такъв отдел.” – подчерта Илчев.

Общинските съветници, след проведеното гласуване, одобриха предложението на секретаря на общината Мина Илиева звено „Връзки с обществеността” да премине към общата структура на администрацията. С 25 гласа „за” предложената нова структура и численост на администрацията на община Велико Търново бе приета.