Нов ред в приемната грижа: кметът става работодател на приемните семейства
Нов ред в приемната грижа: кметът става работодател на приемните семейства / Радка Минчева

По нов начин ще се работи с приемните семейства от 1 ноември – съобщи директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“-Разград Татяна Костова. Нововъведението е втори етап от реализацията на проекта „Приеми ме 2015“, който се изпълнява в цялата страна и общият му бюджет е 52 600 000 лв.

От началото на ноември кметовете ще са работодатели на приемните семейства, а не държавните социални служби, това е част от децентрализацията – обясни Костова. Администрирането на дейността ще се извършва чрез Областни оперативни екипи, които ще са ситуирани в областните градове. В Разград екипът ще е петчленен, включително началникът на институцията, хората ще се назначат с конкурси, един социален работник ще отговоря за 12 приемни семейства, а разградският екип ще работи с приемните семейства в общините: Разград, Лозница, Цар Калоян и Самуил. В Исперих ще има още един щат, служителят там ще отговаря за Исперих и Кубрат. Съществува възможност вместо да изпълнява самостоятелно преките си задължения по проекта местната управа да ги договори за изпълнение с неправителствена организация, която да се определи чрез конкурсна процедура. Все още няма яснота община Разград кой вариант ще избере. И в двата случая обаче има изискване един социален работник да има ангажимент за 12 приемни семейства.

В цялата страна приемните семейства в 82-те общини партньори по проекта са 1777, в 1417 от тях са настанени 1770 деца в риск. В област Разград вписаните приемни семейства са 89, в 65 от тях има настанени 79 деца. Към момента общини-партьори по проекта в Лудогорието са: Разград, Исперих и Самуил, в останалите три, в които има приемни семейства – Лозница, Цар Калоян и Кубрат – остават с доставчик Дирекция „Социално подпомагане“, но предстои да се включат в проекта.

Към момента в община Разград приемните семейства са 37, в 26 от тях има настанени деца, в Самуил цифрите са съответно 24 и 20, в Исперих – 9 и 7, в Кубрат – 14 и 8, в Лозница 4 и 3, в Цар Калоян има само едно приемно семейство.