Група Булгара излиза на сцената на Арт лято във В. Търново
Група Булгара излиза на сцената на Арт лято във В. Търново / снимка: фейсбук

Музикантите от Булгара – една от най-значимите етно джаз формации ще изнесат концерт на сцената на Арт лято във Велико Търново на 26 август от 19.00 часа. Характерното звучене на групата идва от използването на  дръм енд бейс, фънк и броукън бийтс, за да се подчертае хармоничната красота на българския фолклор.

Тези елементи, съчетани с  джънгъл, рок и джаз, изпълнени с традиционни  фолклорни инструменти правят музиката на Булгара близка до българската публика и интересна за чуждите меломани. Булгара е създадена през 2002 година, а нейни снователи са музикантите Костадин Генчев (кавал) и Кирил Добрев (барабани).

В състава й са перкусионистът Стоян Павлов.  Гайдарският звук е поверен  на солиста на оркестъра за народна музика към БНР Петьо Петров, струните на тамбурата опъва главният диригент на оркестъра за народна музика към  БНР Димитър Христов, гъдулките са в ръцете на Христина Белева от ансамбъл “Филип Кутев” и  Ева Перчемлиева, а Чавдар Асенов поддържа бас линията.

През 2003 година Булгара печели Аскеер за авторска музика към театралния етно-спектакъл „Дивите“ на режисьора Георги Къркеланов по текст на Николай Хайтов.

Формацията получава покана от Милчо Левиев за участие в негов концерт в зала „България“. През 2004 година участват на фестивала Аполония. В началото на 2005 година групата прави първото си самостоятелно европейско турне с осем концерта в Унгария, Австрия и Германия.

През същата година излиза и първият им албум „Меча сватба“. През 2012 г. отбелязват своя 10-и рожден ден с нов албум - "Bulgara Live".

Двама от членовете на формацията Кирил Добрев и Димитър Христов са от Велико Търново. Те не крият вълнението си, че за втори път Булгара ще се представи пред публиката в родния им град.

Кирил Добрев е познат и като идеен лидер на групата „Fake”, подгрявали Prodigy  в София,  композитор и аранжьор, работил за български поп и хип-хоп изпълнители (Ъпсурт, Братя Мангасариян), автор на музикалните и звукови картини за множество спектакли сред които моноспектакъла на Камен Донев  “Размислите на един учител за Народното творчество”, лентата “Кецовe” и др.