Рекордно ниско равнище на безработица в Добрич
Рекордно ниско равнище на безработица в Добрич / Дарик Добрич

Безработицата в Добрич през месец юли бележи рекордно ниска стойност - 3.5%. От Бюрото по труда очакват за август равнището да падне още. Директорът Васил Сивков не може да определи точно откога това е най-ниското ниво на безработица в областния град, но става дума за повече от 5 години.
В областта равнището на безработица е 7.2% и бележи лек спад в сравнение с юни - с 0.2%. Регистрираните търсещи работа в бюрата по труда са 5 716, като за град Добрич те са 1 555.

В момента повече се търси работна ръка, отколкото се предлага на борсата, отбеляза Сивков. Според него причина за рекордно ниското ниво на безработица е основно възможността за работа в цяла Европа чрез мрежата EURES. Това позволява на много добруджанци да намерят реализация извън страната.

Общо през месец юли в бюрата в Добрич, Добричка, Балчик и Крушари са заявени 639 работни места - най-много в сферата на хотелиерство и ресторантьорство, държавно управление, преработваща промишленост, търговия.

В Добрич в момента има 246 свободни позиции, като се търсят 66 висшисти, сред които 36 учители, 10 лекари, 4 медицински сестри и др. Има 89 предложения за хора със средно образование - 25 позиции в туризма, 12 кредитни консултанти, 8 продавачи и др. За хора с по-ниско образование има предложения за шивачи, миячи, чистачи, портиери, работници по рециклиране на отпадъци и др. Учители се търсят и в Балчик и Крушари.

На работа през месец юли са постъпили 607 безработни, информират още от Бюрото по труда. От тях 128 са младежи до 29 години.