Гребане и много емоции в язовир Александър Стамболийски
Гребане и много емоции в язовир Александър Стамболийски / Община Севлиево

Събота и неделя се проведе воден поход по язовир Александър Стамболийски, организиран от ТД „Росица Мазалат“ и с подкрепата на Община Севлиево.

Лодките бяха пуснати на вода един километър по-надолу от обичайното място. Причина за това беше изключително слабия дебит на река Росица и изпускането на язовира за напояване. Тинята на брега поглъщаше до коляно участниците, но това не попречи на доброто настроение.

Въпреки трудностите лодките бяха пуснати на вода и групата от 14 каякари потегли към крайната цел – базата на с. Младен. За четирима участника походът беше първо изпитание. Всички бяха много внимателни и за кратко време усвоиха началните техники на гребане.

В началото на съботния ден времето предвещаваше мъгла и облаци, но по обяд слънцето изгря и участниците се радваха на хубаво време. По средата на маршрута, групата слезе на брега за кратък отдих и подкрепителна закуска.
За отбелязване е, че групата беше дисциплинирана и никой не си позволи да изостави останалите лодки. И така за сравнително кратко време – 3 часа и 30 минути осемте лодки достигнаха крайната цел.

На брега групата беше посрещната от представители на туристическо дружество „Узана“ гр. Габрово, водени от техния председател г-н Атанас Сидеров. Всички гости от Габрово седнаха в лодки и опитаха от гребните спортове с разходка до стената на язовира.

В неделния ден обучението по гребане продължи. Към групата се присъединиха туристи от Севлиево, които имаха желание да опитат този атрактивен спорт. През двата дни общо 25 човека се докоснаха до магията наречена гребане с кану.

Туристическо дружество „Росица Мазалат“ благодари на всички участници за положените усилия и внимание. Поради големия интерес, при подходящи метеорологични условия, дружеството ще организира последен за годината воден поход в началото нас месец октомври.