В Словакия съдят варненец за теглене от чужди банкови карти
В Словакия съдят варненец за теглене от чужди банкови карти / ThinkstockGetty Images

26-годишен варненец е задържан под стража до предаването му на Словакия, където ще бъде съден за теглене от чужди банкови карти.

Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража" по отношение на Е. Стоев. Той е обявен за международно издирване от словашките власти въз основа на Европейска заповед за арест, издадена на 4 април от съд в словашкия град Чадца, съобщиха от пресслужбата на Варненския окръжен съд.

В заповедта е отразено, че причина за издирването на младия мъж са извършени 2 престъпления при условията на съизвършителство. Те са наказуеми с „лишаване от свобода" и по българския Наказателен кодекс. В издаващата Европейската заповед за арест държава престъплението е наказуемо със затвор до 8 години.

Стоев е издирван за това, че заедно с друго лице поставили скимиращо устройство на банкомат в Чадца. С така записаните данни от различни сметки двамата изтеглили суми на обща стойност 14 196 евро.

Съдът прецени, че Европейската заповед за арест отговаря на законните изисквания и определи задържането под стража на издирването лице за осигуряване на неговото участие в производството по предаването му на словашките съдебни власти.

Определението на Окръжния съд може да бъде обжалвано пред Варненския апелативен съд.