До три години община Сливен ще бъде с добри финансови показатели, заяви кмета Стефан Радев
До три години община Сливен ще бъде с добри финансови показатели, заяви кмета Стефан Радев / община Сливен, Архив

"Оптимист съм, че ако реализираме Плана за финансово оздравяване на община Сливен, след три години, а може и по-рано, общината няма да бъде давана за пример като лошо управлявана община в България, а напротив - ще бъде сред общините с най-добри финансови показатели". Това заяви кметът на община Сливен Стефан Радев.

"Планът ни започна още с дискусията за облигационния ни заем, една мярка, която бих казал, че я изпълнихме над моите очаквания като ефективност. Още тогава казахме, че това е само една част и първа сериозна стъпка към финансовото оздравяване на общината. Втората ще продължи с решаването на проблема с неразплатените текущи разходи и респективно с реформа на секторите, които генерират разходи, така че да спрем да генерираме задлъжнялост като община", посочи Радев.

 

Той съобщи, че общината ще поиска безлихвен заем от държавата в размер на 17.5 милиона лева, който по закон трябва да бъде върнат за 3 години.
"Ако изпълним мерките и показателите, които сме заложили в Плана за финансово оздравяване на общината, няма да връщаме дълга, но ние трябва да покажем, че мерките, които ще изпълним, ще доведат до възможност да върнем този безлихвен заем", допълни Радев. Той посочи, че ако планът се одобри от Министерство на финансите, сумарно от двете големи мерки - облигационната емисия и безлихвения заем от държавата , ще бъдат вкарани над 30 милиона лева най-вече в сливенската икономика.

Това, по думите му, е съпоставимо със строителството на един много голям завод в община като нашата.