14 творци в първия пленер “Топлата вода” на Минерални бани
14 творци в първия пленер “Топлата вода” на Минерални бани / Община Минерални бани

Мраморен Икар ще украси след дни националния курорт Минерални бани. В момента статуята вае Иван Парасков. Хасковският скулптор и още 13 творци участват в първия пленер „Топлата вода”, който беше официaлно открит от кмета Мюмюн Искендер. Инициатор и организатор на арт-форума е бившият директор на галериите в Хасково Владо Запрянов.

14 творци в първия пленер Топлата вода на Минерални бани
netinfo

Художници и скулптори от България, Гърция и Турция ще подарят творбите си, създадени по време на пленера, който продължава до 27 август, на община Минерални бани. Проявата е едно от основните събития за празниците на минералната вода, здравето и красотата, чиято кулминация ще бъде на 26 и 27 август. За в бъдеще местната управа обмисля възможности да създаде изложбена зала в курортното селище.

14 творци в първия пленер Топлата вода на Минерални бани
netinfo

В пленера участва и вдовицата на Атанас Шаренков – Венера Константинова, която е председател на секция “Монументално изкуство” в СБХ. Професорът по рисунка и декорация Мехтап Джомерт пристигна от Одрин. Нейни стенописи украсяват част от стена в прочутата джамия "Селимие" в Одрин.

14 творци в първия пленер Топлата вода на Минерални бани
netinfo

От Гърция в Минерални бани дойде Ради Радев. Той е родом от Димитровград, но повече от 15 години живее в Кавала, където има ателие и обучава ученици и студенти. На пленера творят още: Станимир Видев от Пловдив, доц. Пеньо Пенев, зам.-ректор на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Надежда Стойнева от Димитровград. От Хасково в Минерални бани са Неделчо Кучков и скулпторът Иван Парасков, известният карикатурист Борислав Данев – Борку и графикът Андрей Каменов. Плеядата от таланти включва още Динко Ненов от София и Добрин Вътев от Бургас.

Приятната изненада е Екатерина Рохана от Минерални бани. Младото местно дарование от години живее в САЩ, но в момента е в родината и успя да стане част от пленера.

Художниците ще се включат и като оценители в конкурса за детска рисунка на асфалт. Предвидени са екскурзии до Перперикон, Александрово и Хасково, както и поход по екопътека „Айкаас”.