Индия дава стотици милиарди долари за хеликоптери, подводници и  изтребители
Индия дава стотици милиарди долари за хеликоптери, подводници и изтребители / снимка: БГНЕС

Индия възнамерява да използва за закупуване на модерни оръжия около 1,5 трилиона рупии (223 милиарда долара) през следващото десетилетие. В списъка на покупките са изтребители, хеликоптери, подводници, съобщи в сряда каналът Ен Ди Ти Ви, цитиран от ТАСС.

"В списъка на покупките са 500 хеликоптера, 12 подводници, около 220 изтребителя, от които около 100 с един двигател и 120 с два двигателя, както и самолетоносач", казва източник на телевизията от Министерството на отбраната.

Светът търгува с все повече оръжие, лидери остават САЩ и Русия

Министърът на отбраната Манохар Парикар възложи на екипа си да разработи проект за стойността на модернизацията на националните въоръжени сили. Този план ще допълни средносрочната "пътна карта" за модернизация на въоръжените сили за периода до 2027 г.

Според телевизията ръстът на разходите за обновяване на въоръженията ще бъде около 8% годишно. "Свидетели сме на годишен ръст между 5% и 9%, така че средният ръст е 8% - това е реална цифра", казва източникът, добавяйки, че в текущата финансова година, завършваща през март 2017 г., Министерството ще изхарчи за покупки около 12,7 милиарда долара.

СИПРИ: Страните с ядрени оръжия продължават да ги модернизират

Индия е сред лидерите на купувачите на оръжия: според Международния институт за изследване на проблемите на мира в Стокхолм (СИПРИ), от 2011 г. до 2015 г. Индия има дял от около 15% от общия внос на оръжия в света.

Според оценки на редица индийски медии, през годините страната е подписала 162 договора за доставка на военна техника, включително 67 с чуждестранни производители. Според някои индийски медии, в продължение на 15 години, страната е похарчила около 120 милиарда долара за купуване и модернизация на оръжията си.

През последните години Делхи обяви програмата „Направи в Индия" и изисква от чуждестранните доставчици предаване на технологиите и организиране на производството на индийска територия. Като уточнява източникът на телевизията, Министерството на отбраната ще опитва да постигне и новите покупки да се извършат въз основа на програмата "Направи в Индия".

Източник: БГНЕС