Кандидатът на Черна гора за шеф на ООН се оттегли от надпреварата
Кандидатът на Черна гора за шеф на ООН се оттегли от надпреварата / БГНЕС, архив

Министърът на външните работи на Черна гора Игор Лукшич се оттегли от надпреварата за генерален секретар на ООН, оставяйки 10 кандидати, желаещи да заменят на поста Бан Ки-мун след края на мандата му, предаде АП.

Председателят на Общото събрание на ООН Могенс Люкетофт вече изпрати писмо от мисията на Черна гора в ООН до всички държави членки, в което съобщава за оттеглянето на Лукшич.

Шансовете на Източна Европа за поста на генерален секретар на ООН

Лукшич бе на последно място в последното неформално гласуване, оглавено от бившия португалски премиер Антониу Гутериш. Следващият такъв вот ще бъде на 29 август. Петгодишният мандат на Бан Ки-мун изтича на 31 декември.

Бан Ки-мун иска жена за приемник на поста му в ООН

По традиция на поста генерален секретар се редуват хора от различни региони. Източноевропейските държави казват, че никога не са имали свой човек начело на ООН и сега е техен ред. Самият Люкетофт изрази надежда, че в крайна сметка изборът ще бъде направен в полза на представителя на Източна Европа.

Постът никога не е бил заеман и от жена, така че група от 56 държави води кампания следващият генерален секретар на ООН да бъде жена.

На 21 юли от надпреварата се оттегли и кандидатът на Хърватия Весна Пусич.

Весна Пусич оттегли кандидатурата си за генерален секретар на ООН

Сега изборът трябва да бъде направен между 10 кандидата: генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова (България), администраторът на Програмата на ООН за развитие Хелън Кларк (Нова Зеландия), министрите на външните работи на Аржентина Сусана Малкора, на Словакия Мирослав Лайчак, бившият президент на Словения Данило Тюрк, бившият премиер на Португалия Антонио Гутериш, бившите външни министри на Македония Сърджан Керим, на Молдова Наталия Герман и на Сърбия Вук Йеремич, както и костариканката Кристина Фигерас, която до 6 юни беше изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата.

Източник: БТА, БГНЕС