Иракските сили отвоюваха петролна рафинерия в град Кайяра
Иракските сили отвоюваха петролна рафинерия в град Кайяра / БГНЕС, архив

Иракските сили постигнаха териториални успехи срещу групировката "Ислямска държава" в страегическия град Кайяра, намиращ се на около 60 км южно от джихадисткия бастион Мосул, заяви главнокомандващият на военната операция, цитиран от ДПА.

Подкрепяни по въздух от предвожданата от САЩ военна коалиция, иракчаните поеха контрол над петролната рафинерия на града и няколко правителствени сгради, заяви командирът на военните операции на иракската армия в района Неджим ал Джабури.
Настъплението на неговите сили обаче бе забавено от "Ислямска държава", която прибягна към характерната за нея тактика на нападения с коли бомби. При едно такова нападение вчера загинаха 18 войници, участващи в операция в центъра на Кайяра по прочистване на периметър от вражески бойци.

"Битката за Кайяра е улична война, водеща се в зона на града, където има десетки хиляди цивилни", каза Джабури.

В боевете е загинал Абул Фетух аш Шишани, който е командир на "Ислямска държава" и приближен на лидера й Абу Бакр ал Багдади, предаде иракският уебсайт "Алсумария нюз", цитирайки източник от службите за сигурност. ДПА отбелязва, че достоверността на тази информация не е проверена от независим източник.

Иракските сили, подкрепяни от оглавяваната от САЩ коалиция, щурмуваха вчера центъра на стратегически град, намиращ се на около 60 км южно от крепостта на джихадистите - Мосул. Смята се, че Кайяра ще бъде плацдарм за предстоящата офанзива срещу Мосул, чието завземане би означавало рухване на "ислямския халифат" на джихадистите.

Източник: БТА