Турската армия и сили на международната коалиция, водена от САЩ, са започнали днес операция по прочистването на сирийски граничен град от бойци на "Ислямска държава", съобщи канцеларията на турския премиер, цитирана от АП.

Позовавайки се на високопоставени турски официални лица и източници от армията, Ройтерс предаде, че турски специални части са преминали в Северна Сирия, но все още предстои да започне сухопътна операция. Продължава дейността по отварянето на коридор, добавиха те.

Турция призова световните сили да "отворят нова страница" в Сирия

Според източниците на Ройтерс бойни самолети на Турция и летателни апарати на международната коалиция са извършили четири удара по цели на "Ислямска държава" като част от съвместна операция по прочистването на сирийския граничен град Джараблус от бойци на групировката.

"Целта на операцията е да се осигурят граничната сигурност и териториалната цялост на Сирия, като се подкрепи ръководената от САЩ коалиция срещу ИД," каза един от източниците от турската армия.

Сирийски бежанец в Австрия: Ако се върна в родината, бих взел човечността

Операцията бе предприета няколко часа преди посещението на американския вицепрезидент Джо Байдън в Анкара за разговори, които ще обхванат и сирийската криза.

В изявлението на офиса на премиера се посочва още, че граничен район в Турция е обявен за "специална зона за сигурност" и журналистите се призовават от съображения за сигурност и поради заплахата от ИД да не се опитват да отидат там, предаде АП.

Източник: БТА