Париж очаква близо 100-годишен температурен рекорд
Париж очаква близо 100-годишен температурен рекорд / Guliver/Getty Images

Оранжев код за горещо време бе обявен днес в 14 департамента на Франция заради жегите, които се очаква да продължат до края на седмицата, съобщи метеорологичната служба на страната, цитирана от ТАСС.

Силното и продължително повишение на температурите е предизвикано от настанил се над голяма част от страната антициклон. Той е покрил почти цялата й територия с изключение на северозапада и югоизтока. Поради това се стигна до рядка аномалия - около Ница и Кан в тези дни е значително по-хладно, отколкото в Париж. В Нант, където жегите са рядкост, температурата днес достигна 35 градуса, превишавайки средиземноморските показатели.

В Париж и околностите термометрите в средата на деня показаха 32 градуса на сянка. Пикът на жегата се очаква в четвъртък и според синоптиците ще бъдат измерени до 37 градуса. Ако тези прогнози се окажат верни, градът ще бие рекорд от 1918 г.

Подобно е положението и в други големи градове. На места се очакват и температури от 38 градуса.

Медиците предупреждават населението чрез електронните медии, че тези горещини са опасни за хора от всички възрасти. На всички се препоръчва да пият колкото се може повече топла вода и да избягват алкохол и кафе, да вземат душ по няколко пъти на ден и да затъмняват жилищните помещения.

Метеоролозите отбелязват също, че такава жега е много рядко явление за края на август във Франция. Учените се затрудняват да определят дали това е особеност на тазгодишните капризи на времето, или е следствие от общото затопляне на климата на планетата.

Източник: БТА