Анкара ще окаже всякакъв вид подкрепа на операцията срещу ИД в Джараблус
Анкара ще окаже всякакъв вид подкрепа на операцията срещу ИД в Джараблус / БГНЕС, архив

Турция ще окаже "всякакъв вид подкрепа" за подготвяната операция срещу "Ислямска държава" в сирийския град Джараблус, близо до турската граница, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от АФП.

Ние не искаме ДАЕШ (арабски акроним на "Ислямска държава") в Ирак, нито в Сирия. Ние ще окажем всякакъв вид подкрепа за операцията, (целяща да прогони джихадистите) от Джараблус, посочи министърът на пресконференция.

Днес стотици сирийски бунтовници, подкрепени от Анкара, се подготвяха от турската страна на границата за офанзива, според източници от лагера на бунтовниците и според Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Тази операция е мотивирана от желанието на Анкара да попречи на кюрдските милиции да вземат под контрол този град, както и от целта "да се отвори коридор за умерените бунтовници", подчерта турски отговорен представител.

Турция евакуира населението от граничен със Сирия град

Джараблус е последният контролно-пропускателен пункт на турско-сирийската граница, контролиран от "Ислямска държава".

Турската артилерия обстрелва днес позиции на ИД в Сирия в отговор на изстреляни от джихадистите снаряди и ракети, паднали на турска територия.

На същата пресконференция турският външен министър съобщи, че 332 служители на неговото министерство са били отзовани или временно отстранени от длъжност след провалилия се пуч в средата на юли, предаде Ройтерс. Осемдесет и девет служители са били уволнени, добави той.

Министърът каза също така, че в идните дни Турция и Израел ще назначат респективни посланици.

Източник: БТА