Иракските сили щурмуваха град, смятан за плацдарм за атака срещу Мосул
Иракските сили щурмуваха град, смятан за плацдарм за атака срещу Мосул / Thinkstock/Getty Images

Иракските сили, подкрепяни от оглавяваната от САЩ коалиция, щурмуваха днес стратегически град, контролиран от "Ислямска държава", близо до крепостта на джихадистите - Мосул, съобщи високопоставен армейски командир, цитиран от ДПА.

Центърът на Кайяра, на около 60 км южно от Мосул, бе атакуван от няколко страни и в момента там се водят улични боеве, каза Неджим ал Джабури, командващ армейските операции в района.

"Иракските антитерористични сили и армейски части напредват с добро темпо", каза той без повече подробности. Командирът призова местните жители да избягват да са в близост до позиции на ИД в северната част на града и да издигат бели знамена, за да бъдат защитени от настъпващите иракски сили.

Силите на иракските кюрди отвоювали територии от ИД край Мосул

ДПА припомня, че миналия месец правителствените сили с подкрепа от въздуха на коалицията си върнаха военновъздушната база край Кайяра от ИД.

Мосул - вторият по големина иракски град, бе превзет от джихадистите преди две години. Кайяра се смята като плацдарм за дългоочакваната офанзива срещу Мосул. Кайяра е също така център на голям петролодобивен район и на нефтопреработвателен комплекс.

Иракският премиер Хайдер ал Абади нееднократно се зарече да освободи Мосул от джихадистите, които през последните месеци претърпяха серия от военни неуспехи и загубиха терен в Сирия и в Ирак.

Междувременно Върховният комисариат на ООН за бежанците предупреди в декларация днес за опасност от нова бежанска криза в Ирак заради продължаващите там военни операции. В резултат на военните действия, активизирали се от март насам, над 200 000 иракчани са били принудени да изоставят домовете си.

В декларацията, цитирана от ДПА, се подчертава, че ако очакваната офанзива срещу Мосул, се проточи дълго, тя може да прокуди от домовете им над 1 млн. иракчани. "Можем да очакваме още по-лошо развитие. Нашите прогнози сочат, че може да се стигне до нова огромна бежанска вълна, каквато не е имало в света от много години", каза Бруно Гедо, представител на комисариата в Ирак.

Източник: БТА