Сигнализираха за насилствена проституция
Сигнализираха за насилствена проституция / dariknews.archive

Няколко сигнала от жертви на трафик и техни познати са получени в Местната комисия за борба с трафик на хора. Това стана ясно от днешното заседание, проведено в Община Пловдив, на което беше обсъдена дейността до момента. Срещата беше открита от заместник-кмета „Обществен ред“, който е и председател на Комисията Георги Маринов.

Единият от сигналите е бил свързан с осъществяване на проверка относно с коректността на фирма, предлагаща работа във Великобритания на територията на гр. Пловдив, се посочва в отчета на секретаря на Местната комисия Таня Иванова. Само бързата и навременна реакция е спомогнала за предотвратяване на евентуално попадане на лицето в ситуация на трафик.

Сигнал е получен и от клиент, ползващ сексуални услуги на момичета от ромски произход, за насилствено принуждаване към проституция, заради което незабавно са информирани Националната комисия за борба с трафика на хора и отдел „Криминална полиция“ към ОД МВР – Пловдив.

Друг сигнал, свързан с идентифицирана жертва на трафик от български произход, намираща се към момента във Федерална република Германия и на която е предстояло да се завърне в България, завършва благополучно  с настаняването й в Кризисен център на Фондация „Анимус“ в гр. София.

Таня Иванова разкри, че до момента в дейността на Местната комисия за борба с трафик на хора са включени: участия и организиране на различни дискусии, една от които е на тема „Трафик на хора“ в Гимназия с хуманитарен профил „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Пловдив.

„Подрастващите са едни от най-уязвимите групи, ето защо вниманието на Местната комисията е съсредоточено към по-голяма информираност и превенция, за да може младежите да си дадат сметка и цялостна представа за пътя, по който жертвите попадат в ръцете на трафикантите, причините за това и начините да се предпазят от подобна ситуация“, обясни Таня Иванова.

Отново с цел превенция са организирани и срещи сред ромската общност във връзка с холандски проект за безопасна трудова миграция, където подробно са обсъдени рисковете при пътуване и търсене на работа в чужбина, трудовите и социални права и задължения в Кралство Нидерландия, както и начините за предпазване от попадане в ситуация на трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Съвместната и ползотворна работа на Местната комисия за борба с трафик на хора с Български Червен кръст – Пловдив е непрекъсната, резултат, от която е инфopмaциoннa кaмпaния зa пpeвeнция нa тpaфикa нa хopa c цeл тpyдoвa eкcплoaтaция, пoд нaдcлoв „Пo-дoбpe инфopмиpaн, oткoлкoтo eкcплoaтиpaн!“.

Не е подмината и темата за експлоатацията на детския труд, като по повод 1-и юни – Деня на детето, е организирана изложба на тема: „Изкуството срещу експлоатацията на детски труд“. Разбира се от значение и обостряне на вниманието на обществото са и участията в различни проекти и инициативи като „Подобряване на психосоциалните методи и практики за изграждане на устойчивост при жени, жертви на домашно насилие”, семинар съвместно с Фондация „Кампания А21“, България на тема: „Заедно срещу трафика на хора“ и други.

На днешното заседание беше обсъдено още изработване на становище във връзка с разработването на Национална стратегия за борба с трафика на хора и утвърдения от Министерски съвет на 20.07.2016 г. Национален механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик на хора и ангажиментите на Комисията по отношение на координиращата работа по случаи.

На заседанието присъстваха още Таня Георгиева, директор на БЧК – Пловдив, Галина Гълъбова - Секретар на ОбКБППМН - Пловдив; Мирослав Петков - ВПД Началник група сектор „Противодействие на престъпления с висока обществена опасност“ в отдел „Криминална полиция“ към ОД МВР -  Пловдив; Надя Танева - Директор Дирекция „ Социално подпомагане” -  Пловдив; Димитър Ставрев – Старши експерт по ОСО при РУО – Пловдив, присъстващ на заседанието от името на Иванка Киркова – Началник на РИО – Пловдив, член на МКБТХ; Емил Вълков – началник отдел „Обществен ред и управление при кризи” в Община Пловдив.

 

Гражданите могат да подават своите сигнали за евентуални жертви на трафик е:  032/622136;  или на имейл: plovdiv@antitraffic.government.bg