Клуб „Вяра, Надежда и Любов на гости в Кюстендилската стая на Рилския манастир
Клуб „Вяра, Надежда и Любов на гости в Кюстендилската стая на Рилския манастир / netinfo

Кюстендилци от клуб „Вяра, надежда и Любов" посетиха Кюстендилската стая в Рилския манастир, която преди четири години беше подредена с дарения от обикновени хора. Музейните работници посрещат с внимание представителите на кюстендилската дарителска общественост и ги канят да разгледат стаята, без да заплащат входни билети. Само във вашата стая в манастира има изложена мъжка народна носия, обърна им внимание уредничката от музея и като бонус за това, че са от Кюстендил, отключи специално за тях и просторната Копривщенска стая. До нея пък е Чирпанската стая, известна още като Вазовата, тъй като в нея е отсядал народният поет при посещенията си в Рилския манастир и именно тук е написал едни от най-прочувствените си стихове.
"Това беше вълнуващо докосване до традиционния бит на родния край, съхранен за поколенията в това свято място, което изпълни с всички с умиление и гордост. Последва обиколка из интригуващите лабиринти на манастирската магерница,която със своите изумителни мащаби е изхранвала стотици монаси и хиляди поклонници, посещавали манастира", споделиха от клуб „Вяра, Надежда и Любов".
Събирането на дарения за Кюстендилската стоя в манастира започна през 2009 година по призив на Общината, кюстендилци да дарят каквото могат от традиционните за местния бит предмети от първата половина на миналия век, останали им в наследство от техните родители, баби и дядовци. Точно преди четири години, подредената с направените дарения, стаята бе осветена от игумена на Рилския манастир, Адрианополският епископ Евлогий, в съслужие с българския митрополит за САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който тогава беше на посещение в манастира.