И ДАНС поема разследването на изгорелите тютюневи складове.  Очакват се масови разпити
И ДАНС поема разследването на изгорелите тютюневи складове. Очакват се масови разпити / Искра Койчева Дарик радио Пловдив
И ДАНС поема разследването на изгорелите тютюневи складове. Очакват се масови разпити
89188
И ДАНС поема разследването на изгорелите тютюневи складове. Очакват се масови разпити
  • И ДАНС поема разследването на изгорелите тютюневи складове. Очакват се масови разпити

Версията “Клошар” е основна, но не единствената. Това заяви преди минути в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с опожарените тютюневи складове. По думите му разследването ще върви основно в 2 посоки – за извършеното криминално деяние и за установяване на институционалната отговорност и инвестиционния интерес, свързан с тези имоти. Служители на ДАНС също са привлечени към разследването, съобщи още Цацаров, който призова и за незабавен вътрешен оглед на опожарените сгради и изготвяне на пожаро-техническа експертиза.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов уточни, че по време на разпитите задържаният по обвинение за умишлен палеж Любомир Данчев не е отрекъл своята съпричастност към подпалването на пожара. Обяснил, че последните три жилища, които е обитавал, също били опожарени.

Стана ясно обаче, че клошарът се води на отчет в психодиспансера, което означава, че при евентуален съдебен процес, той ще бъде обявен за невменяем.

Сотир Цацаров заяви още, че по време на предварителното разследване ще бъдат изискани и проверени всички “хартийки” от собствениците, община Пловдив и други институции, ще се провери дали е имало инвестиционни намерения от фирмите, на разпити ще бъдат подложени всички – кметът на Пловдив, районният кмет, главният архитект и др. отговорни лица.

Главният прокурор е категоричен, че ще се проследи и начина, по който е осъществено кандидатстването с проекта за Тютюневия град, включен в концепцията на Фондация Пловдив 2019, с която бе спечелена кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата.

Главен комисар Георги Костов заяви, че МВР ще окаже пълно съдействие с изготвянето на експертизи на национално ниво. Той подчерта, че освен в ГДПБЗН, има готовност всички иззети в хода на процесуално-следствените действия доказателства да бъдат изпратени в Научно-изследователския институт по криминалистика и криминология на вътрешното ведомство.

Чуйте още подробности в звуковия файл.