Откриха 24-то изложение „Селското стопанство и всичко за него“ (СНИМКИ)
Откриха 24-то изложение „Селското стопанство и всичко за него“ (СНИМКИ) / Дарик Добрич
Откриха 24-то изложение „Селското стопанство и всичко за него“ (СНИМКИ)
89182
Откриха 24-то изложение „Селското стопанство и всичко за него“ (СНИМКИ)
  • Откриха 24-то изложение „Селското стопанство и всичко за него“ (СНИМКИ)

В Добрич се откри 24-то издание на Международното изложение „Селското стопанство и всичко за него". Тази година то се провежда на нов адрес: „бул."25 септември", Добрички хиподрум, Варненски път. Над 90 фирми участват със своята продукция - едрогабаритна и малогабаритна техника, машини и съоръжения за животновъдството, селскостопански инвентар, сушилни инсталации, техника за почистване, сортиране, обеззаразяване на семена, препарати за растителна защита, семена и посадъчен материал, масла и смазочни материали.

На откриването присъстваха народните представители Румен Иванов и Живко Мартинов, началникът на кабинета на земеделския министър Любен Татарски, областният управител Детелина Николова, кметът на Добрич Йордан Йорданов, представители на земеделски дирекции и служби.

Кметът отбеляза новото място на провеждане на панаира и пожела занапред добричките изложения да намерят своя точен постоянен адрес. Той заяви, че в „Селското стопанство и всичко за него" се показват най-модерните технологии и практики в земеделието.

Детелина Николова припомни съществувалия преди Добрички панаир, който се е провеждал още в края на 18. век, на километър извън града, и съдържал 17 чаршии с административна сграда. Бил е едно от най-съществените търговски средища в историята на Добруджа и Североизточна България, каза тя и подчерта, че поради това вярва в бъдещето на съвременното изложение и в неговото разрастване. Тя отбеляза, че се забелязва гъвкавост на местните земеделци в реализацията и търсенето на пазари, за което говорят новите площи с маслодайни култури, отглеждани в Добруджа. (чуйте в аудиофайла какво казаха Николова и Йорданов)

Фокус на изложението е и секторът животновъдство. Показани са коне, крави, овце и др. животни. "Селското стопанство и всичко за него продължава до 27 август.