Вдигат таксите за детските градини в Сливен от догодина
Вдигат таксите за детските градини в Сливен от догодина / Dariknews.bg, архив

Месечната такса за детските градини в община Сливен от догодина ще се увеличи с 10 лв. Това съобщи зам.кмета Румен Иванов и добави, че очакваният приход е в размер на около 110 000 лева. „Една от причините за увеличението е намаляването на капиталовите разходи в бюджета на общината и необходимостта от ремонтни дейности в детските градини, които смятаме да финансираме с тези пари", коментира Румен Иванов.

В плана за финансово оздравяване на община Сливен са предвидени и други мерки за стабилизиране на състоянието на общината. Сред тях са ново разпределение на такса „Смет" Същевременно се предвижда и поетапно увеличение на таксата „Смет" с от 15% до 17% на година. Ще се оптимизира и броят на съдовете за смет. Ще бъде направено и ново райониране както на града, така и на селата. „Така плащането на такса смет ще е по- справедливо, някои ще плащат повече, за други обаче таксата ще намалее", коментира Румен Иванов. Със събраните суми ще се компенсират средствата, които Община Сливен в момента доплаща за сметосъбиране. Те възлизат на около 600 хил. лева годишно. Община Сливен дължи в момента на сметосъбиращата фирма 4 946 133 млн. лева. Погасяването на задълженията към фирмата е залегнало в оздравителния план на Община Сливен.

„С този план предвиждаме оптимизиране във всички сфери - капиталови разходи, разходи за културни и социални дейности. За капиталови разходи Общината ще се ограничи до харчене на целевата субсидия от държавата.  Идеята ни е да използваме всички финансови механизми за привличането на средства. Няма да позволим общината да се управлява както  до сега - да се поемат финансови ангажименти, без да има осигурен  ресурс. Това е една от основните причини, довели до тежкото финансово състояние на общината. Завършени обекти не бяха разплатени и това го правим ние в момента. Осигуряваме целия ресурс за разплащане на всичко, направено през миналите мандати", каза той.

По думите на зам.-кмета по финансите друга важна причина за тежкото финансово положение на общината е популисткото  задържане на ниски нива на данъците години наред. Само за последните четири години, сравнено с други общини, които са близки по жители до Сливен, общината е загубила 18 милиона лева. Сериозни разходи е имало за охрана и сигурност, където  са харчени около 1.2 млн. на година.

Планът предвижда прекратяване на дофинансирането на държавните дейности и  оптимизиране на потреблението на електроенергия. Очаква се разходите за електроенергия да паднат с около 20 процента при излизането на свободния пазар. Предстои оптимизация на дейностите по озеленяване чрез създаване на общинско предприятие, на разходите на Ансамбъла за народни песни и танци, на Симфоничния оркестър, дофинансирането на дейността на Художествената галерия.

Предвижда се още реформа в Домашния социален патронаж и оптимизация на дейността му. „Ще се въведе по-справедливо разпределение на социалната услуга. В момента около 100 човека се грижат за 700 потребители. Успоредно с това ще се въведе допълнителна дейност за хранене на около 3 000 души по програма „Топъл обяд", изцяло финансирана от ЕС. "Чрез тази програма значително ще увеличим броя на потребителите, няма да натоварваме бюджета на общината и да финансираме дейността с данъците на гражданите", поясни Румен Иванов.

Публичното обсъждане на Плана за финансово оздравяване на община Сливен, съгласно Закона за публичните финанси, ще се състои на 25.08.2016 г. от 9.00 ч. в зала "Май".