След Брекзит: Британци питат за българско гражданство
След Брекзит: Британци питат за българско гражданство / Thinkstock/Getty Images

Граждани на Великобритания не искат да се откажат от възможността да живеят и работят в ЕС и правят всичко възможно да получат гражданство на друга членка на общността, включително и от България, пише Блумбърг. Много посолства в Лондон регистрират увеличаване на молбите за получаване на паспорт от страни-членки на ЕС, започнало веднага след като станаха известни резултатите от референдума за Брекзит.

Посолството на България съобщава за 30 молби от британци за получаване на гражданство.

Меркел, Оланд и Ренци обсъждат бъдещето на ЕС след Брекзита

"По правило не получаваме такива молби от британски граждани, тази тенденция започна след референдума", казва вторият секретар на българското представителство Цветин Спасов.

Аташе в австрийското посолство изтъква, че в първите дни след референдума броят на телефонните обаждания и електронните писма за искане на гражданство е бил над 100 на ден. Броят на молбите за получаване на австрийско гражданство през юли почти се е удвоил в сравнение със същия период на миналата година. В шведското посолство молбите за гражданство са нараснали седем пъти, като в седмицата на референдума се стигнало до 150 на ден. В посолството на Полша обикновено постъпват средно по 100 молби за гражданство годишно, но след референдума посолството е получило към 600 молби за гражданство.

Британските потребители вече усещат какво е „Брекзит"

Италианският премиер Матео Ренци посрещна германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд вчера на о. Вентотене, за да обсъдят последиците за ЕС от Брезкит. Срещата на високо равнище във Вентотене е вече второто неформално съвещание в този формат - предишния път Ренци, Меркел и Оланд се събраха на 27 юни в Берлин, за да обсъдят последствията от британския референдум за излизане от ЕС.

Източник: БГНЕС