Газпром разформирова управлението за Южен поток
Газпром разформирова управлението за Южен поток / БГНЕС, архив

"Газпром" разформирова управлението, отговарящо за проекта "Южен поток". Това съобщиха за агенция "Интерфакс" няколко източника от газовия отрасъл. Става въпрос за управление 337, което по-рано се наричаше управлението за реализиране на проектите.

Управлението бе създадено през 2009 г. и бе на пряко подчинение на ръководителя на концерна Алексей Милер. На него се възлагаха задачи, свързани с реализирането на проекта "Южен поток": на територията на Русия, на Европа, с изграждането на морската магистрала.

Русия е готова да построи "Южен поток", ако има интерес към него

Създаването на управлението предизвика много въпроси, защото с всичките тези задачи вече се занимаваха други управления на концерна - за външноикономическата дейност, стратегическото развитие, транспорта, инвестициите и строителството.

Въпреки това ръководството на управлението редовно се отчиташе за етапите по реализирането на проекта: преговорите и споразуменията с европейските партньори, работата по съгласуването на строежа, създаването на съвместни предприятия в страните от Европа по изграждането на сухопътни участъци и други.

На сайта на "Газпром" Леонид Чугунов все още се води началник на управлението 337. През май той навърши 60 години.

Източник: БГНЕС