Кино-спектакли гостуват в Хисаря и Велико Търново
Кино-спектакли гостуват в Хисаря и Велико Търново / Държавна опера

След огромният успех на постановката „Лучия ди Ламермур" от Г.Доницети в Моцартови празници, Правец, Държавна опера-Стара Загора продължава своята творческа програма през месец август. И тази седмица предстоят два концерта и един спектакъл за колектива на Операта.

На 23 август и на 26 август в Летните театри на гр.Хисаря и на Велико Търново ще се състои концерта Кино-Класик Soundtacks. Премиерата на концерта бе на 13 юли в програмата на Летни музикални вечери на Античния форум в Стара Загора. Почитателите на филмовата музика, която в годините се оформи и като самостоятелен жанр, препълниха пространството на форума и концертът мина при много голям успех.

„Концертът е вдъхновен от най-ярките филмови ленти, в които класически музикални произведения са заложени като драматургия, а не като фон. Това са едни от знаковите класически произведения в музиката, вплетени органично във фабулата на филмите на някои от най-известните режисьори. Концертът e в оригинална кино-форма - докато зрителите слушат произведенията, гледат и откъсите от филми. Много е подходящ за различна като възраст публика" - споделя Славчо Николов - режисьор на концерта. Диригент е младият и много талантлив Димитър Косев. Участва оркестър, хор и солистите Нели Нечева и Емилия Джурова на Държавна опера-Стара Загора. В програмата на концерта звучи музика от филмите „Взвод", „Апокалипсис сега", „Мулен Руж", „Изкуплението Шоушенк", „За къде пътувате", „Широко затворени очи", „Кръстникът 3", „Джанго без окови", „Ваканцията на Мистър Бийн", „Речта на краля", „Усещане за жена" и др. Водеща е актрисата от ДТ"Гео Милев"-Стара Загора Светла Димитрова.