Даниел Панов: Отварянето на Трапезица ще провокира още по- голям интерес към В. Търново
Даниел Панов: Отварянето на Трапезица ще провокира още по- голям интерес към В. Търново / netinfo

Историческият хълм Трапезица ще бъде официално отворен за посетители точно след месец- в Деня на независимостта на България. Това потвърдиха от кметската управа във Велико Търново. По предварителни прогнози, около 50 хиляди посетители се очаква да разгледат новата атракция през туристическия сезон.

Регионалният исторически музей във Велико Търново вече е готов и с предложения за цени на входните билети. Посещението на хълма, който бе реставриран и социализиран, ще е с входна такса от 6 лева. От музея предлагат и комбиниран билет, който включва таксата за разглеждане на уникалната музейна експозиция с всички артефакти, открити на хълма, разкопките на църквите, жилищните квартали и административните сгради от периода на Второто българско царство, плюс ползването на панорамния асансьор.

Билетът ще струва общо 16 лева, тъй като изкачването с асансьор, т.нар. фуникуляр, ще струва 10 лева. От музея предлагат ползването му да е се заплаща 10 лева от всички посетители, без значение от възрастта и социалния статус.

„Примерно за ученици, за деца до 7 години, както и за инвалиди, посещението на Трапезица ще е безплатно, но ако искат да ползват фуникуляра, остава сумата от 10 лв.“ коментира директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов.

Предстои таксите на билетите на музейния обект да бъдат утвърдени от Общинския съвет през следващите дни, до официалното му отваряне. Според председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов, цените за вход са нормални, но той допусна все пак да има дебати по тях в залата.

Кметът на Велико Търново прогнозира, че интересът към града ще стане още по-голям след откриването на крепостта Трапезица за посетители. „Създаването на всеки нов исторически обект подпомага туристическия потенциал и продукт, който предлага Велико Търново като туристическа дестинация в областта на културния туризъм. Със създаването на всеки нов обект се увеличава престоя на туристите, които посещават нашия град“, коментира Даниел Панов.

Ежегодно над 250 хиляди туристи преминават през музейните обекти във Велико Търново.