Откриват Видинският панаир в края на седмицата
Откриват Видинският панаир в края на седмицата / Дарик Враца

Първият Видински панаир е проведен още през 1892 г. през месец август. Организиран е от градската управа на Видин като земеделско-скотовъдно изложение. Първоначално Видинският панаир е бил разположен в близост до Колодрум. При ниските води на Дунав през август-септември брегът се е увеличавал, мястото ставало удобно за поене на добитъка. През 1898 г. – окръжният управител д-р Иван Златаров прави предложение до общинските съветници всяка година да има панаир във Видин, на който да се продават добитък и стоки, с продължителност 4 дни и да бъде откриван ежегодно на 15 август.

През 1935 г.  се взема решение панаирът да започва на 28 август с продължителност между 7 и 13 дни. По това време панаирът вече е известен зад граница и на него идват много чужденци. През 1936 г. се приема правилник на Видинския ежегоден есенен панаир. Година по-късно, поради огромния интерес от страна на сърби и румънци, се въвеждат облекчения при преминаването на границата и превозната такса на параходите и железницата е намалена със 70% по време на панаира.

Панаирът се преврща в очаквано събитие за годината, при което хората не пропускали да си купят нови обувки или дрехи. С времето се измества на територията на парк «Нора Пизанти». През 1992 г. се преименува на Първи Видински международен панаир, като това е последното издание до възстановяването му отново през 2007 г. От 2013 година той се провежда в близост до крепостта «Баба Вида».

Настоящото издание на Видинския панаир ще се проведе от 26.08 до 03.09.2016г. Както всяка година, жителите и гостите на града ще имат възможността да видят изложената продукция на майстори-занаятчии на специално обособена алея на занаятите,  производители и търговци на множество фирми и предприятия от цяла България.

За развлекателната програма на панаира има предвидени концертни участия на популярни изпълнители от България и Сърбия. Подготвена е и съвпътстващата програма, включваща концерти на самодейни състави от региона, духови оркестри и индивидуални изпълнители.

Паралелно с откриването на панаира, на 27 и 28 август, ще се проведе четвъртото издание на Средновековния фестивал «БъдинЪ». В програмата са включени различни исторически възстановки, като християнско кръщение, коронация на владетел от средновековната епоха, битка за превземането на крепостта. За най-малките посетители са подготвени различни забавление като стрелба с лък, изработка на глинени фигурки.

На 28 август ще е изложението на породата «Българско овчарско куче» с участници от цялата страна.

 

Входът на всички предстоящи прояви е свободен. Работното време на панаира е от 10.00 до 02.00 ч.