Над 200 души „погребаха“ опожарените тютюневи складове (СНИМКИ и АУДИО)
Над 200 души „погребаха“ опожарените тютюневи складове (СНИМКИ и АУДИО) / снимки: Кирил Кирилов
Над 200 души „погребаха“ опожарените тютюневи складове
89158
Над 200 души „погребаха“ опожарените тютюневи складове
  • Над 200 души „погребаха“ опожарените тютюневи складове

Над 200 души се събраха пред опожарените тютюневи складове в Пловдив, за да изразят недоволството и нетърпимостта си от случилото се с една от емблемите на града и архитектурен ансамбъл. Много от тях поднесоха цветя – знак, символизиращ погребението на част от културното наследство на Пловдив. Пред металните заграждения беше опънат транспарант „Граждани срещу мафията“, а наоколо имаше и по-малки плакати, сред които и такива с цитати от големия български роман „Тютюн“ на Димитър Димов.

Сред присъстващите имаше художници, архитекти, политици, артисти, общественици. Някои хора бяха дошли от други градове, за да се включат във флашмоба. Всички бяха на мнение, че палежите са умишлени. В демонстрацията са включиха художниците Емил Миразчиев и Матей Матеев, архитект Петкана Бакалова, политиците Владимир Дончев и Слави Георгиев, театралният критик Пенка Калинкова, оперният певец Ивайло Михайлов и много други.

Част от надписите бяха със следния текст: „Удобните пожари водят до затвор!“, „Ако сградата ти е по-културна от теб, не я пали!“, както и „Аз не живея, аз горя!“ от стихотворението "Две души" на Пейо Яворов.

Чуйте и от прикачения звуков файл.